Najčastejšie vyhadzujeme pečivo, zeleninu, ovocie a mliečne výrobky.

Najčastejšie vyhadzujeme pečivo, zeleninu, ovocie a mliečne výrobky.

Či už je to zo strachu, nevedomosti, alebo z našej pohodlnosti, často vyhadzujeme aj potraviny, ktoré si ešte zaslúžia druhú šancu. Niekoľkodňový chleba, prezreté ovocie alebo zvyšky po rodinnej oslave sa dajú využiť aj bez toho, aby ste sa vy sami cítili ako kontajner, ktorý musí zjesť aj to, čo mu nechutí. Práve naopak, chutné pokrmy sa dajú vykúzliť často aj z toho, nad čím by ste možno zlomili palicu.

Pečivo

Plytváme ním najčasnejšie. Ak sa náhodou stane, že ho nakúpia viacerí členovia v domácnosti, neváhajte a rožky alebo aj chleba odložte do mrazničky. Chleba predtým nakrájajte, aby ste mohli vždy rozmraziť len toľko, koľko spotrebujete. Rozmrazené pečivo nie je čerstvé a vláčne ako priamo z pekárne, ale sú spôsoby, ako ho vylepšiť. Chlebíku vo vajci alebo domácim zapekačkám so syrom a šunkou predchádzajúci pobyt v mrazničke určite na chuti neuberie. Pečivo sa najlepšie skladuje zabalené v suchej utierke v chlebníku. Ak sa vám stane, že ho nestihnete zjesť a začína schnúť, stále to nie je dôvod na jeho vyhodenie. Máme pre vás niekoľko zaujímavých a aj chutných tipov.

Chlieb

Bochníkový alebo toustový chlieb môžete využiť, aj keď už nie je čerstvý, samozrejme, za predpokladu, že nie je plesnivý! Najjednoduchší spôsob je nakrájať ho na menšie kusy, nechať ho na vzdušnom a suchom mieste úplne vysušiť a namlieť na strúhanku, ktorá vám pri správnom uskladnení vydrží niekoľko týždňov. Určite ju využijete pri varení aj pečení. Ak ste milovníkom krémových polievok či prívarkov, nakrájajte chlieb na malé kocky a nasucho ich pomaly upečte v trúbe. Takto pripravené krutóny vám rovnako ako strúhanka vydržia niekoľko týždňov.

Rožky a žemle

Dajú sa využiť rovnako ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch, ale aj trochu inak. Rožky nakrájajte na tenké plátky a poukladajte na plech s papierom na pečenie. V miske zmiešajte olivový olej s cesnakom alebo inými bylinkami či koreninami, jednotlivé plátky rožkov zmesou potrite, zapečte do chrumkava a máte chutnú maškrtu k domácemu kinu.

Zo žemle vyberte striedku (tú môžete vysušiť na strúhanku) tak, aby vznikla „žemľová miska“. Vytrite ju maslom alebo olivovým olejom a asi na minútku zapečte. Potom do nej poukladajte kúsok syra alebo šunky, prípadne nakrájanú papriku a na vrch rozklepnite vajíčko. Pár minút zapečte a chutné a chrumkavé raňajky či olovrant sú hotové.

Sladké pečivo

Najjednoduchšie, ako ho využiť, je nechať ho usušiť, rozomlieť a s trochou roztopeného masla použiť ako korpus na pečený alebo nepečený cheescake. Dopriať si však môžete aj francúzsky toast, čo nie je nič iné ako sladké pečivo vo vajíčku, vysmažené na panvici. Pri jeho servírovaní popustite uzdu fantázii. Podávať ho môžete s medom, lekvárom, čokoládou a orechmi alebo s ovocím a šľahačkou. Ak vám zostalo sladkého pečiva viac, nakrájajte ho na väčšie kusy a vložte do zapekacej misy. V inej nádobe zmiešajte mlieko, vajcia, smotanu na šľahanie (množstvá primerane k množstvo pečiva), podľa vašej chuti doplňte škoricovým alebo vanilkovým cukrom, prípadne medom. Pripravenou zmesou zalejte nakrájané pečivo, nechajte odstáť niekoľko hodín, prípadne cez noc, aby sa „napilo“, a potom dajte všetko zapiecť. Servírujte s čerstvým ovocím, kompótom alebo s kopčekom zmrzliny. Ak ste fanúšikom experimentovania, vyskúšajte vyprážanú zmrzlinu. Z usušeného alebo aj polosuchého sladkého pečiva (rozdrveného) si s trochou mlieka a vajíčka vypracujte sladké cestíčko, dochutené podľa vás. Ešte predtým do potravinovej fólie zabaľte jednotlivé kopčeky zmrzliny, vytvarujte z nich guľky a nechajte ich samostatne stuhnúť v mrazničke. Potom jednotlivé kopčeky obaľte v cestíčku a obalené ich nechajte stuhnúť v mrazničke ešte raz. Takto obalenej zmrzline stačí len pár sekúnd v rozpálenom oleji (v hlbokej nádobe), získa zlatistú chrumkavú kôrku a vnútri to bude stále zmrzlina. Podávajte s ovocím či šľahačkou.

Ovocie

Každá gazdinka určite vie, ako spracovať ovocie na kompót či lekvár. Aj v prípade ovocia však môžete, samozrejme, použiť mrazničku, prebytočné ovocie premeniť na ovocnú ľadovú drť alebo zmrzlinu. Zmiešajte jogurt, vyšľahanú šľahačku alebo krémový syr s rozmixovaným ovocím. Zmes môžete dochutiť sladkým kondenzovaným mliekom, medom, orieškami, kúskami sušienok alebo čokolády. Zamrazte na niekoľko hodín a domáca zmrzlina je na svete.

Banány

Zrelé banány časom získajú nelichotivú tmavú farbu, ktorá síce nepôsobí vábne, ale rozhodne nie je dôvodom na to, aby ste ich vyhadzovali, práve naopak. Ak, samozrejme, nie sú zhnité, zrelé banány sú oveľa sladšie a sú ideálne na prípravu banánového chlebíka, mafinov či sušienok. Vyskúšajte fantastický univerzálny recept, ktorý si môžete dotvoriť podľa vlastnej chuti. Polku veľkého masla a hnedý cukor (50 – 75 g, každý podľa chuti) spolu roztopte v kastróliku. V inej miske vidličkou rozmačkajte dva banány, pridajte dve celé vajíčka, premiešajte a potom pridajte maslo s cukrom. Následne pridajte polohrubú múku, malú, ale plnú lyžičku prášku do pečiva, tiež sódy bikarbóny a štipku soli. Množstvo múky prispôsobte tomu, aké ďalšie ingrediencie použijete. Do cesta môžete zamiešať aj ovsené vločky, určite nevynechajte nasekané orechy, hrozienka, brusnice a kúsky čokolády. Cesto na chlebík alebo mafiny, ktoré pečieme vo formách, môže byť trochu redšie, ak sa rozhodnete pre sušienky, cesto by malo byť hustejšie, aby ste mohli na plech umiestniť jednotlivé kôpky cesta zvlášť.

Jablko

Našli ste zabudnuté jablko, ktoré už má zošúverenú kôrku, nie je však zhnité a stále dobre vonia? Nevyhadzujte ho! Ošúpte ho, šupky rozmixujte a pokojne pridajte do cesta na sušienky spolu s ovsenými vločkami (zaliať horúcou vodou), orechmi, medom, iným sušeným ovocím a vajíčkom. Rozmixovanými šupkami spolu s keksíkmi a maslom vytvoríte tiež výborne ochutený korpus na nepečený cheescake. Ak ste už využili šupky, jabĺčko, ktoré už nie je také šťavnaté, pokrájajte, spolu s trochou vody a medu ho prevarte a môžete ho naservírovať k zmrzline či k pudingu. K jablkám tiež môžete pridať škoricový cukor a zmes použiť ako plnku do kysnutého alebo lístkového cesta. Zrolujte, pokrájajte, upečte a vykúzlite fantastické jablkovo-škoricové slimáky.

Zvyšky po rodinnej oslave

Keď chceme pohostiť rodinu či priateľov, často sa necháme uniesť, a keď už je po všetkom, okrem dobrého pocitu nám veľakrát ostane aj hromada nezjedených zvyškov. Čo s nimi? Ako spotrebovať pečivo, už viete. Ak vám ostalo napríklad pečené kura, mäsko oberte a môžete z neho pripraviť napríklad rýchle a chutné kuracie fašírky. Ešte rýchlejšia je kuracia nátierka. Rozmixujte mäso, pridajte neochutenú nátierku alebo krémový syr, dochuťte majonézou, ktorá sa po oslave určite nájde, soľou, korením, mladou cibuľkou. Servírovať ju môžete napríklad na zvyšnom pečive, ktoré predtým zapečiete do chrumkava.

Obložené misy bývajú plné šunky, klobásky, salámy či syrov. Nemáte na to teraz chuť? Nevadí! Jednotlivé druhy od seba oddeľte a uložte do mrazničky. Ak sa rozhodnete napiecť rýchle slané pochúťky, ideálne vám poslúžia. Keď ich rozmrazíte, s troškou cibuľky (alebo aj bez) ich osmažte na panvici. Pripravenú zmes použite ako náplň do bochníčkov z kysnutého alebo lístkového cesta, potrite vajíčkom, na vrch pridajte syr a upečte. Rovnako si môžete pripraviť aj slané slimáky s kúskami slaninky či klobásky, podľa toho, čo ste v mrazničke našli. Zapojte fantáziu a použite zvyšky na domácu pizzu, overené pizzové slimáčiky alebo si nimi spestrite rannú praženicu.

Foto:Pixabay.com