Slovenský Trip – Veľká a Malá Fatra z Hotela Impozant. Deň štvrtý

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=“3439″ img_size=“full“ alignment=“center“ lazy_loading=“true“][ultimate_spacer height=“40″][vc_column_text]Na posledný deň nášho výletu sme si naplánovali fyzicky nenáročný, ale za to pestrý program. Vybrali sme sa do obce Blatnica, ktorá je východiskovým bodom, ak chcete absolvovať prechádzku po Gaderskej doline. Víta nás krásna drevená, vyrezávaná brána a od nej vedie asfaltová cestička, ktorá praje cyklistom, kolobežkárom ale aj rodinám s kočíkmi. Gaderská dolina je jednou z najznámejších dolín Slovenska a nachádza sa v strede turčianskej Veľkej Fatry. Pomalá prechádzka po kvalitnej cestičke by bola nenáročná a dopriala by aj viac času na vychutnanie si okolitej scenérie, my sme sa však rozhodli byť akčnejší.

Po príchode sme mali v pláne požičať si bicykle a Gaderskú dolinu jednoducho prebicyklovať. V požičovni sme už však tri bicykle nenašli. Za to sme dostali ponuku vziať bicykel a kolobežky, ale po krátkom rozmýšľaní a skúšobných jazdách na kolobežke, sme sa rozhodli, že tak ako celý výlet, budeme držať spolu aj teraz, a keď nie sú bicykle pre všetkých, pôjdeme všetci na kolobežke. Pán v požičovni nás uisťoval, že to hravo zvládneme, smerom hore nás čaká mierne stúpanie a dole sa spustíme. Plní očakávaní sme sa vydali na cestu v ústrety Čertovej bráne.

Cestička vedie lesíkom, stúpanie je síce mierne, ale po chvíli sa všetci dobre zabávame na tom, že naše nohy aj tak dostávajú zabrať. Chlapci sa pomaly osmelia a ako večné deti začínajú organizovať preteky a nacvičujú si akúsi tanečnú choreografiu… Zastaví nás až drevená tabuľa s názvom Len nie je smetisko. Ide o perfektný kvíz, v ktorom môžete vyskúšať svoj odhad alebo vedomosti o tom, koľko trvá, kým sa v prírode rozloží papier, plast alebo aj taký pomaranč. Nás niektoré čísla doslova prekvapili. Pozrite si kúsok nášho kvízu tu: https://www.facebook.com/387045064698957/videos/1422753784590443

Poučení opäť „štartujeme“ kolobežky a zastavíme sa až pri Čertovej bráne. Je to tesná skalná zúženina nachádzajúca sa v závere Gaderskej doliny, ktorá predstavuje vyvrcholenie početných prírodných zaujímavostí tejto doliny. Obdivujeme toto nevšedné miesto, spravíme pár fotiek, ale keďže počasie vyzeralo všelijako, veľmi sme sa nezdržiavali. Okrem toho, všetci sme sa už tešili ako sa na kolobežkách spustíme dole kopcom.

Cestou sme mali ešte jednu malú zastávku. Pri Gaderskom potoku v doline totiž zostrojili blatnickí dôchodcovia jedno z najkrajších odpočívadiel – Mlynčekovo s niekoľkými mlynčekmi, ktoré cez drevené korýtka poháňa voda z blízkej studne. Bol to naozaj krásy pohľad. Niekoľko malých mlynčekov, ktoré sa nielen točia, ale znázorňujú nejakú scénu z rozprávky či drevorubača ako rúbe drevo. Príjemné prostredie a upokojujúci pohľad na vodu poháňajúcu jednoduché mlynčeky sme si ešte chvíľu vychutnávali a šup dole dolinou. Tesne pri konci sme sa zastavili u trhovníka, ktorý si len tak pri ceste rozkladal svoj skromný stánok s ručne maľovanými magnetkami. Posťažoval sa nám na zlú dobu, pochválil sa svojimi výrobkami a v družnej debate sme nakoniec nejaké tie magnetky na pamiatku od neho kúpili.

Hoci sme rozmýšľali aj nad návštevou hradu Blatnica, hlavne kvôli počasiu sme sa rozhodli nechať si ju na inokedy. Budeme mať aspoň dôvod vrátiť sa sem ešte raz. Mali sme len pár dní na to, aby sme preskúmali Malú a Veľkú Fatru, čo je vzhľadom na pestré možnosti pre turistov a výletníkov nemožné. Videli sme však veľa, veľa sme sa naučili a odniesli sme si krásne zážitky aj spomienky. Snáď sa sem ešte raz vrátime a pozrieme si ďalšiu časť tejto krásnej časti Slovenska. Miest, ktoré sa dajú navštíviť je veľa, ale o mieste, kde budeme ubytovaní je rozhodnuté už teraz. Radi vrátime do Hotela Impozant, ktorý určite aj vás uchváti krásnym prostredím, výbornou kuchyňou, príjemným a ochotným personálom a všetkými možnosťami voľnočasových aktivít, ktoré ponúka ubytovaným hosťom. Vyskúšajte ho aj vy![/vc_column_text][dt_media_gallery_carousel image_border_radius=“0px“ project_icon_border_width=“0px“ arrow_bg_width=“36x“ arrow_border_width=“0px“ r_arrow_icon_paddings=“0px 0px 0px 0px“ r_arrow_v_offset=“0px“ l_arrow_icon_paddings=“0px 0px 0px 0px“ l_arrow_v_offset=“0px“ include=“3444,3443,3442,3441,3440,3439″][ultimate_spacer height=“40″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://youtu.be/OKLjYDI8Cgs“][vc_separator style=“shadow“ border_width=“3″ el_width=“80″][ultimate_spacer height=“40″][vc_raw_html]JTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJmYi1jb21tZW50cyUyMiUyMGRhdGEtaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbSUyRm1hZ2F6aW5yYWRhciUyMiUyMGRhdGEtbnVtcG9zdHMlM0QlMjI1JTIyJTIwZGF0YS13aWR0aCUzRCUyMjcwMCUyMiUzRSUzQyUyRmRpdiUzRQ==[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Zdieľajte článok na sociálne siete