Janyho rubrika: Ako priviesť deti k športu a čo im zabaliť na desiatu?

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=“3489″ img_size=“full“ alignment=“center“ lazy_loading=“true“][ultimate_spacer height=“40″][vc_column_text]Chyba č. 1: ambície rodičov

Najväčšia chyba, ktorej sa dopúšťa veľa rodičov, je, že sa silou mocou snažia tlačiť dieťa do športu, ku ktorému sami inklinujú. Nikto by sa nemal snažiť splniť si svoje sny prostredníctvom detí. Nemusí vždy platiť, že keď otec je bývalý hokejista, tak aj syn bude hrať hokej, a keď je mama bývalá baletka, dcéra bude chodiť na balet. V prvom rade je dôležité počúvať svoje deti a nájsť to, čo ich baví. Je úplne jedno, keď sa budú chcieť každý deň venovať niečomu inému. Je to dieťa a dieťa sa hrá. Nezabúdajme, že akýkoľvek pohyb je pre dieťa dobrý.

Nevychovávať, ale byť príkladom

Druhá vec – dalo by sa povedať aj pravidlo – ktorá platí takmer vždy, je, že dieťa netreba vychovávať, treba mu ísť príkladom. Deti nás automaticky nasledujú samé od seba a robia to, čo robíme aj my. Ak chceme od našich detí, aby športovali, musíme to robiť aj my. Nemôžeme len tak hľadieť, ako ony športujú, zatiaľ čo my sedíme na gauči, prepíname televízor a jeme fastfood. Rodičia sú pre svoje deti vzor a ony sa vždy budú snažiť ich správanie nasledovať. Všetko od malička vstrebávajú a všetko sa v nich formuje v tom počiatočnom veku. Každé dieťa zaujíma nejaký šport. Mali by sme to sledovať, podporiť ho a pridať sa k nemu. Ak dieťa zaujíma futbal, nestačí len mu kúpiť loptu a povedať, aby si šiel kopať. Treba ísť s ním.

Správna motivácia

Deti budú vždy deťmi. Niekedy im chýba trochu vôle a trpezlivosti, preto by sme nemali zabúdať aj na správnu motiváciu. Rodičia vedia, čo majú ich deti rady a čo by mohlo fungovať ako motivácia. Aj rodičia môžu byť na chvíľu kamoši, urobiť kompromis a po športe ísť vziať deti na zmrzlinu či do kina na rozprávku. Direktívny prístup, rozkazovanie či zakazovanie v tomto prípade nemajú želaný efekt, práve naopak. Neprikazujme, ale ukazujme, že v každom športe sa dá nájsť aj zábava, ktorá sa deťom môže páčiť.

Čo je vyvážená desiata pre dieťa?

V dnešnej dobe všetci sa naozaj veľmi zamýšľame nad tým, čo je vyvážená strava, ako vyzerá správna diéta, čo by sme mali a nemali… Pri tom je to všetko veľmi jednoduché. Zamyslime sa nad tým, čo sú reálne potraviny. Položme si otázku, čo nám matka Zem dáva, a to je odpoveď. Nesiahajme stále po kadejakých polotovaroch. Rodičia deťom často nabalia práve tie alebo im dajú peniaze a tým je desiata vybavená. Potom sa čudujeme, že naše deti trpia nadváhou. Dieťa sa však nenarodí so syndrómom, že potrebuje čokoládu a keksík. Jasné, že sa neubránime trendom, že deťom nemôžeme všetko odoprieť a žiť asketický život, ale vieme v tom nájsť nejaký balans.

Triedny trendsetter

Samozrejme, že súčasťou vyváženej desiaty by malo byť aj ovocie, ale môže k nej predsa patriť aj dobrý, zdravý toast. My si nevieme ani predstaviť, ako môže dieťa v triede ovplyvniť ostatných. Veľmi dobre si všetci pamätáme, ako sme závideli a občas aj ochutnali, keď niekto doniesol nejakú super, super desiatu, pripravenú doma. Ja viem, že to vyžaduje viacej času, ale sú to naše deti. Komu máme ten čas obedovať, ak nie deťom a ich zdraviu? Pri príprave desiatej by sme mali siahnuť po celozrnnej žemli alebo toaste, pričom odporúčam vyhnúť sa lepku, pretože lepok uspáva. Rastlinné nátierky a zelenina sú vhodné vždy. Naplňte dieťaťu desiatovú krabičku vlastnoručne urobenou desiatou a určite to ocení. Možno to na začiatku bude ťažké, ale možno práve to vaše dieťa sa stane aj revolučným dieťaťom v triede a inšpiruje ostatných.

Na toto pozor

Hľadajte potraviny s nízkym glykemickým indexom. Po potravinách s vysokým GI deťom cukor v krvi vyletí hore, čo ich síce naštartuje ako rakety, ale potom im cukor strašne rýchlo klesne, čo má za následok, že deti sú unavené a zaspávajú. Čiže dôležité je nájsť a zabaliť deťom na desiatu potraviny s nízkym glykemickým indexom.

Dá sa nahradiť čokoláda?

Deti sú deti, čokoláda je čokoláda a chutí im preto, lebo je sladká. Vždy im bude chutiť a asi len ťažko sa nám podarí ich presvedčiť, aby jedli tú 95-percentnú. Jediné riešenie je nájsť rozumný kompromis a hľadať zdravšie alternatívy. V dnešnej dobe ich máme naozaj množstvo. Môžeme piecť koláče, ktoré nebudú sladené rafinovaným cukrom, v potravinách nájdeme čokolády, ktoré sú s cukrom kokosovým, a množstvo iných. Len treba začať hľadať aj v iných regáloch, nielen medzi komerčnými značkami. Mali by sme si rozšíriť aj tento obzor, pretože existuje množstvo značiek, ktoré ponúkajú aj zdravšie možnosti. Samozrejme, finančne sú náročnejšie, ale ja osobne si hovorím, že za kvalitu si rád priplatím. Stále ma prekvapuje, že síce sme ochotní investovať do oblečenia, do drahých áut, ale do svojho tela budeme tlačiť lacné menu za 3 € Ukazujeme len to, čo ostatní vidia, ale nezaujíma nás, čo máme v sebe. Pritom práve to je dôležité pre naše zdravie. Skúsme deťom pripraviť vlastné, zdravé sladkosti. Dnes existuje množstvo receptov, ktoré nájdete za pár minút, a desiatová krabička nemusí byť plná čokolád. Inak sa nemôžeme čudovať, že ich deti stále pýtajú.

Na záver

Deti sú naša budúcnosť. Ich životy sú v našich rukách a my sme tí, ktorí im nastoľujú jedálny lístok a rozhodujú, ako a z čoho bude rásť ich telo. Ja viem, že často je to aj otázka peňazí. Zdravo sa stravovať je dnes nákladné. Tiež si uvedomujem, že neustále prichádzajú aj nové trendy, ktoré chcú deti nasledovať. Keď príde do školy, chce to, čo majú aj ostatní spolužiaci… Netreba byť vo všetkom striktní a urobiť sem tam aj kompromis. Aj tak, ako som povedal už na začiatku, mali by sme byť pre deti hlavne vzorom. Zbytočne budeme deťom rozprávať, aké je nezdravé fajčiť, ak my sami fajčíme… Je veľmi ťažké rozprávať deťom, ako nesmú piť alkohol, keď my sami ho pijeme. Ak nechceme, aby dieťa jedlo nezdravé, mastné a vyprážané jedlá, ani my nesmieme chodiť do fastfoodov… Nemusíme vychovávať, stačí ukazovať, ako správne nielen jesť, ale aj žiť, a deti nás budú nasledovať.[/vc_column_text][ultimate_spacer height=“40″][ultimate_spacer height=“40″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator style=“shadow“ border_width=“3″ el_width=“80″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Zdieľajte článok na sociálne siete