Bežíme ďalej!

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=“3520″ img_size=“full“ alignment=“center“ lazy_loading=“true“][ultimate_spacer height=“40″][vc_column_text]Bežíme ďalej!

Hoci tohtoročná bežecká sezóna športovým podujatiam veľmi nepriala, tá budúcoročná sa rozbieha už dnes.

Je to z toho dôvodu, že mnohí organizátori boli nútení štartovací výstrel presunúť. Takmer po celý rok 2020 musela bežecká komunita čeliť či už úplne zrušeným, alebo presunutým termínom mnohých organizovaných behov a s nádejou sa preto pozerá na sezónu 2021. Jedným z preložených podujatí bol aj tímový štafetový beh, ktorý má na konte mnohé „naj“. The Run Slovakia je okrem iného najdlhší slovenský štafetový beh, ktorého pôvodný termín bol tiež presunutý na rok 2021, konkrétne na 11. – 13. jún. Viac o tomto jedinečnom podujatí nám porozprával jeho organizátor Dušan Tarčák.

Vedeli by ste nám na začiatok povedať tie najzákladnejšie informácie o tomto bežeckom evente?

Podujatie The Run Slovakia vzniklo v roku 2016, keď sme zorganizovali jeho nultý ročník, a odvtedy záujem bežcov z roka na rok stúpa. Ide o štafetový beh tímov, ktorého trasa vedie naprieč celým Slovenskom. Štartuje sa v piatok o 9.00 h ráno v Košiciach, beží sa nonstop cez Spiš, Vysoké Tatry, Oravu až do Tepličky nad Váhom, kde v sobotu okolo obeda končí východná časť trasy. Západná časť sa štartuje v sobotu poobede nanovo a vedie cez Rajeckú dolinu, Čičmany, Ilavu, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, ďalej popri Karpatoch cez vinice až do Bratislavy. V hlavnom meste na Hviezdoslavovom námestí je cieľ, do ktorého tie najrýchlejšie tímy dobiehajú v nedeľu okolo obeda.

Čím je podľa vás The Run Slovakia jedinečný?

Je to beh o zážitkoch a spoznávaní Slovenska. Jeho trasa bežcov prevedie prírodnými krásami, kultúrnymi pamiatkami a jedinečnou atmosférou jednotlivých regiónov našej krajiny. Neodmysliteľnou súčasťou odovzdávok, ktorých je celkom 48, sú vždy aj diváci, miestni obyvatelia, ktorí vytvárajú neopakovateľnú atmosféru. Prezentujú svoju kultúru, tradície a bežcom ponúkajú občerstvenie v podobe ich tradičných jedál či koláčov. Napríklad v Zázrivej sa bežci môžu tešiť na výrobky z ovčieho syra, v Čičmanoch ich vždy privíta ľudová hudba alebo ich pohostia chlebom a soľou… Takže všetci odchádzajú plní krásnych zážitkov a dobrej nálady. Toto podujatie je hlavne o ľuďoch, ktorí ho bežia, ale aj o tých, ktorí ho organizujú. Počas uplynulých rokov vznikla veľmi silná a priateľská komunita. Spája tých, ktorí radi behajú, radi svoj voľný čas trávia aktívne a hlavne dobrovoľne a so srdcom sa snažia organizovať alebo sa zúčastniť tohto jedinečného podujatia.

V akých kategóriách a s akými pravidlami sa môžu bežecké tímy zúčastniť?

Jednotlivé tímy môžu bežať v dvoch základných kategóriách, a tými sú maratón alebo freestyle. Maratón znamená, že počet bežcov v tíme je fixný. Je ich celkom 12 a každý z nich odbehne štyri etapy trasy, z ktorých každá meria približne 10 až11 kilometrov. Vo finále to pre každého znamená, že odbehne svoj maratón. V kategórii freestyle je počet bežcov od 7 do 16. Je na každom tíme, ako sa vyskladajú, ale každý bežec je povinný odbehnúť minimálne jednu etapu. Väčšina bežcov ich však určite odbehne viac a niektorí môžu odbehnúť aj niekoľko etáp za sebou. Ako si celú trasu a etapy „namixujú“, je na rozhodnutí každého tímu. Okrem toho sa tímy môžu prihlásiť do troch rôznych profilov, a teda bežať celú trasu z Košíc do Bratislavy alebo bežať kratší úsek len z Košíc do Tepličky nad Váhom či z Tepličky nad Váhom do Bratislavy.

Ako ste sa vysporiadali s komplikáciami, ktoré tento rok podobným podujatiam veľmi nepriali?

Do poslednej chvíle sme verili, že sa situácia upokojí a budeme môcť podujatie The Run Slovakia usporiadať v pôvodnom termíne. Avšak v čase, keď sme už museli urobiť konečné rozhodnutie, čo je pre nás dva mesiace pred štartom, plánovaný termín nebol reálny. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sme teda boli nútení podujatie presunúť na budúci rok v termíne 11. – 13. jún 2021. Rozhodli sme sa registráciu nezastavovať a nechať ju otvorenú až do 16. mája 2021. Veľmi sa tešíme tomu, že len minimálny počet zaregistrovaných tímov požiadal o vrátenie štartovného a drvivá väčšina sa rozhodla ponechať si ho na ďalší rok. Chápeme, že niektorým tímom nový termín vyhovovať nemusí, a preto možnosť požiadať o vrátenie štartovného, samozrejme, majú.

Rád by som sa touto cesto poďakoval všetkým partnerom, celému organizačnému tímu a v neposlednom rade bežcom za podporu a povzbudivé slová, ktoré sa k nám dostávajú prostredníctvom sociálnych sietí. Želám všetkým pevné zdravie a už teraz sa teším na budúci ročník The Run Slovakia 2021. Bežíme ďalej![/vc_column_text][ultimate_spacer height=“40″][ultimate_spacer height=“40″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator style=“shadow“ border_width=“3″ el_width=“80″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Zdieľajte článok na sociálne siete