Pranie udržateľným spôsobom

Pranie je takmer každodennou súčasťou našich životov. Operiete plný kôš bielizne a už o chvíľu je opäť plný. Chceli by ste však pri praní brať ohľad na životné prostredie? Prečítajte si naše tipy, s ktorými sa naučíte prať „zelenšie“. 

 

Oblečenie noste viackrát 

 

Najjednoduchší spôsob, ako prať ekologickejšie, je neobliekať si niektoré odevy len jeden raz. Samozrejme, nevzťahuje sa to na spodnú bielizeň a ponožky. Podľa výskumov z The United Nations Environment Programme dokážete spotrebovať až päťnásobne menej energie tým, že si napríklad rifle oblečiete aspoň trikrát a operiete ich v studenej vode. Rovnako to platí aj pri svetroch, mikinách či bundách. 

 

Správny prací program a teplota prania 

 

K ekologickému praniu patrí správna voľba pracieho cyklu. Ak máte len zľahka zašpinené tričko, nemusíte ho prať na 60 °C a na dvojhodinovom programe, postačí polhodinový program s menšou teplotou. Niektoré moderné práčky majú aj ekologický cyklus prania. Choďte sa pozrieť, či aj práve tá vaša má takýto program. Eko prací program využíva nízku teplotu vody a umožňuje tak získať najlepšie výsledky s nízkou spotrebou energie. Práčku zbytočne nepreplňujte, pretože sa bielizeň neoperie dostatočne. 

Studené pranie šetrí energiu. Približne 90 % energie spotrebovanej pri praní sa využíva k ohrevu vody. Studené pranie je zároveň šetrnejšie k textilným vláknam a nedochádza k zbytočnému opotrebovaniu oblečenia. V neposlednom rade je šetrnejšie k farbám oblečenia a nedochádza k blednutiu farieb. No ak periete utierky, uteráky či látkové plienky, voľte vyššiu teplotu prania, aby ste zlikvidovali väčšinu baktérií.  

Pri praní na nízkej teplote si však najprv skontrolujte, ako funguje váš prací prostriedok a či sa rozpúšťa pri nižších teplotách vody. Väčšina ekologických pracích prostriedkov účinkuje už od teploty 40 °C.  

 

Triedenie oblečenia 

 

Pri udržateľnom praní treba myslieť aj na správne triedenie bielizne. Oblečenie roztrieďte podľa farieb a materiálov, pretože práve tieto faktory ovplyvňujú teplotu prania.  

Ak máte silno znečistený odev, namočte ho na noc do vody a následne očistite pomocou žlčového mydla, ktoré pomáha odstraňovať škvrny od trávy, potu, mastné fľaky, krv a zvyšky jedla. Po očistení žlčovým mydlom bielizeň operte v ekologickom pracom prostriedku. Ekologické pracie prostriedky neobsahujú bieliace činidlá ani silné čistiace zložky, preto je potrebné praniu pomôcť predpraním žlčovým mydlom.  

 

Ekologickejšie pranie 

 

Prací gél Persil Deep Clean je vysokokvalitný prací prostriedok, pri ktorom vám stačí len malá odmerka a nastaviť cyklus prania na nízku teplotu už od 20°C. Na vypranie jednej náplne práčky vám teraz stačí o 20 % menšia dávka gélu. S gélom Persil Deep Clean tak ušetríte energiu potrebnú na ohrev vody v práčke. Jeho receptúra obsahuje biologicky odbúrateľné tenzidy, takže nezaťažuje životné prostredie, a navyše je jeho balenie plne recyklovateľné.  

 

Pokiaľ túžite po voňavej bielizni a oblečení, vyskúšajte nový prírodný rad aviváží Silan Naturals, ktoré obsahujú 99 % zložiek prírodného pôvodu, sú bez silikónov, farbív a mikroplastov. V každej fľaši sa ukrýva nová unikátna zložka rastlinného pôvodu na zmäkčenie oblečenia počas prania a parfumy, ktoré sú biologicky rýchlejšie odbúrateľné. Silan Naturals sú balené v 100 % PET fľaši s ľahko odstrániteľným a recyklovateľným obalom.  

Čistá práčka

Aby práčka fungovala tak, ako má, je dôležité ju pravidelne čistiť od vodného kameňa. Najvhodnejšou alternatívou je vyrobiť si domáci roztok z octu a jedlej sódy. Práčku po praní nechajte otvorenú, aby sa odparila prebytočná voda, a poutierajte tesniacu gumu, v ktorej sa zvykne pod vplyvom vlhkosti tvoriť pleseň. Pravidelné čistenie práčky predlžuje jej životnosť a znižuje spotrebu elektriny.

 Tip na záver: Najekologickejším, a zároveň najlacnejším spôsobom, ako sušiť opranú bielizeň, je nechať ju usušiť voľne na vzduchu. Pokiaľ nemáte záhradu, v ktorej by ste bielizeň vyvešali, na trhu sú dostupné rôzne druhy závesných alebo stojacích sušiakov, ktoré na rozdiel od sušičky nepotrebujú elektrické pripojenie.

Zdieľajte článok na sociálne siete